Thursday, September 25, 2008

496/1985

Drumul in viata de cele mai multe ori ti-l alegi singur. Important este sa ai pe cineva care sa te sustina cu fiecare decizie pe care o iei, sa te ajute sa treci peste hopurile mai mari si sa te impinga atunci cind nu mai poti pasi. Insa cel mai important este sa ai pe cineva cu care sa impartasesti bucuria ta personala. Oamenii minati de invidie si rautate nu pot intelege sentimentul de impartasi bucuria si cu atit mai putin de a trai bucuria altora.
Este minunat sa nu spui niciodata “te iubesc”, dar sa stie ca asa e, fara explicatii si declaratii inutile; este minunat sa nu ti se spuna niciodata “te iubesc”, dar tu sa stii de nicaieri ca te iubeste.

Crimpei

Venirea unui prunc intr-o familie deja compacta, unde deja nu mai era loc si rabdare de o noua tura de scutece, jucarii si leganat pe picioare, in primavara anului 1985, la 19 ani de la decretul 770, era o problema care aducea o drama de moment si cerea solutii. Neaparat solutii. Daca ar fi stiut ginecologii de tirg, filatoarele, muncitoarele de la ICRAL sau de la OCL ca mai aveau de indurat doar cinci ani pina cind ar fi avut libertatea deplina asupra corpului lor si asupra deciziei maririi familiei, nu ar mai fi incercat atitea solutii, injectii, moase - neveste de preoti sau andrele, ca sa scape de un tinc in casa. Mizeria acelor vremuri a stabatut pina la ultimii ceausei, pina la cei nascuti pe 22 decembrie 1989.
S-a tot discutat de la Florin Iaru si Cristian Mungiu incoace despre drama femeilor din comunism. Povesti triste au ilustrat o epoca. Am putut sa realizez, si eu si citi ca mine, conditiile in care am avut norocul sa vedem lumina zilei. Stim asta din carti, articole de ziare, dispute si filme si poate istorisiri ale parintilor.
Starea Civila m-a botezat: 496, din 1985. De la 1 ianuarie pina la sfirsitul primaverii, populatia tirgului sporise cu 496 de sufletele de pionieri ai patriei. Tirgul avea la vremea aceea in jur de 25 de mii de locuitori, sa scadem copiii, batrinii si tinerii necasatoriti am ajunge la o socoteala de vreo 5000 de familii “fertile”, sa le spunem, care au dat nastere in primele cinci luni ale anului la 496 de copii.
Citi dintre acesti copii s-au nascut cu handicapuri mintale sau locomotorii? Si accidentul de la Cernobil inca nu se intimplase, ca sa avem pe ce da vina. Cite Mame, element esential al cresterii natalitatii tarii, au murit din cauza ceaiurilor si leacurilor miraculoase care te scapa de plod, din cauza sondelor improvizate din andrele, prabusite peste balta de singe dintr-un lighean din baie? Multe, spune mama. Si mai multe au murit mincate de cancer de col uterin.
Asta povesteste mama, eu doar stiu ca am fost 496, iar daca doctorului nu ii era sila de raceala catuselor la incheietura miinii, as fi valorat 300 de lei ca sa nu mai fiu 496.

No comments: